Horváth Éva vitorlázni tanul

2010.06.22 00:00

 

A tavalyi évhez hasonlóan Évi ismét az Abfox Vitorlás Iskola felkészítésében, Balatonfüreden tanulja a vitorlázást. Az oktatásra Évi a tőle megszokott eleganciával és lelkesedéssel érkezett. Segítségére ezúttal az iskola tulajdonosai Máté Balázs és Hollósi Gábor voltak . Az idő kedvező volt a rövid elméleti oktatásra az Abfox báziskikötőjében, a Magyar Vitorlásszövetség kikötőjében, Balatonfüreden a parton, valamint a gyakorlati ismeretek elsajátítására a vízen, a Remete fedélzetén. A napos időben, gyenge szélben Évi könnyen ráérzett az irányításra. Figyelmét nem csak a meleg nyári napsütés, hanem a sport szépsége is lekötötte. Vidáman ült a hajón,fürkészte az oktatók szavait, húzta a sottot, kormányzott.

 

,,Kevesen tudják, de vitorlás családból származom. Kiskoromban rengeteget nyaraltam a Balatonon. Számtalan alkalmam volt kipróbálni, beletanulni a sportba, de az elmúlt évekig csak a víz közelsége és a napsütés volt az, ami vonzott. Az elmúlt években lehetőségem volt komoly oktatáson részt venni, valamint versenyen is indultam az Abfox fedélzetén.”

A tavalyi évben Évi részt vett a Kékszalag Tókerülő versenyen, arra voltunk kíváncsiak idén is erősíti-e majd valamelyik nagyszerű csapatot.

,,A tavalyi évben az Abfox Internet Marketing Tanácsadó Kft. csapatával vettem részt a Kékszalagon. Ők segítenek online marketing tanácsaikkal, így ők készítették a honlapomat is, innen ismertem meg őket. Nagyon jól éreztem magam, remek sportot próbálhattam ki a csapattal. Idén is hívtak versenyezni, ráadásul idén az egyik legsportosabb, leggyorsabb hajóosztályban, az Assoban indulnak, a Challengerrel, de sajnos július 2-án egyéb elfoglaltságaim miatt nem érek rá, sajnos ki kell hagynom az 2010-es futamot. Remélem jövőre nem fog akadályozni semmi abban, hogy részt vegyek a versenyen.”

A Kikötés után Hollósi Gábort, Évi tanárát kérdeztük az oktatásról.

- Hogyan halad Évi a vitorlázással?

- Annak ellenére, hogy így elsőre nem éppen sportos ruhában érkezett, mindent nagyon aktívan megoldott, és ügyesen mozogott oktatóhajónkon, a Remetén.

- Miről meséltél Évinek az első napon?

- A szélről,a vitorlák beállításának alapjairól, valamint megtanultunk pár csomót is megkötni.

- Ezek a legfontosabb dolgok?

- A vízen ezekkel szoktuk kezdeni, illetve az előnyszabályokkal.

- A parton is van tanulnivaló?

- Igen. A vitorlázók egy külön társadalom. Nem csak a viharokra kell felkészülnie egy új belépőnek, hanem a beilleszkedésre is. Én éppen azért csatlakoztam idén Balázshoz, és vásároltam meg a vitorlás iskola egy részét, mert ő, mint precíz üzletember nehezen boldogult ezzel. Balatoni gyerekként jól ismerek itt mindenkit, ezt a nehezen befogadó társadalmat is, oktatásainkon ezekről is szót ejtünk tanoncainknak.

- Honnan tájékozódhatnak azok, akik Évihez hasonlóan szintén szeretnének megtanulni vitorlázni?

- Legegyszerűbben az Interneten, a mérvadó magyar vitorlás portálon a www.vitorlazas.hu oldalon. Itt minden megtalálható, ami vitorlázás

https://www.horvath-eva.hu/horvath-eva-vitorlazni-tanul.html