Kolumbiában kétszer csapott villám a házukba

2011.01.20 00:00

 

Horváth Éva január első napjaiban érkezett haza több mint két hónapos dél-amerikai kalandtúrájáról, ahol a Viasat3 Éden Hotel című műsorának a forgatásán vett részt. A gyönyörű modell persze nem csupán munkával töltötte idejét, hiszen édesanyja is meglátogatta őt a távoli földrészen, és közösen teljesítették be nagy álmukat, és elutaztak Peruba. Éva számtalan kalandot élt át utazása során, amelyek közül néhányat megosztott velünk is.

 

A megejtő szépségű modell, műsorvezető hatalmas kalandon van túl, hiszen egy hamarosan induló valóságshow kedvéért két hónapot töltött a világ egyik legveszélyesebbnek tartott országában, Kolumbiában. Éva számtalan kalandja és élménye közül megosztott néhányat a Star Magazinnal. Kezdődjék a kalandtúra, amelyből kiderül: Budapest bizony veszélyesebb hely, mint a drogkartellek és a szegénység egyik központjaként számon tartott dél-amerikai ország.

- Október végén indultunk a stábbal Kolumbiába, ahol az év e szakában éppen hurrikánszezon van. Ez azt jelentette, hogy gyakorlatilag óramű pontossággal a délután három órás átláthatatlan esőzés. Ezért a forgatásokat mindig igyekeztünk a délelőtti órákra időzíteni. Az egyik napra hatalmas vihart vártunk, de szerencsére minket csupán a külső pereme ért el. Ez volt a Thomas névre keresztelt hurrikán. Egyébként Kolumbiában is jól érzékelhető a globális felmelegedés hatása, hiszen a természet megőrült. Kétszer is villám csapott a szállodába, amiben forgattunk. Hatalmas robajjal járt, és annyira megijedtem, hogy felpattantam a székre. Félelmetes érzés látni, hogy a szemem előtt cikázik, és ér földet az a pusztító erő – mesélte Éva.

Sosem érezte magát veszélyben

- Sajnos rövid idő múltával rosszabbra fordult az idő, és bár harminc fokos meleg volt, a hatalmas esőzések miatt tömegével maradtak fedél nélkül az egyébként is nehéz körülmények között élő lakosok. Tüntetéseket szerveztek, és persze igyekeztek a maguk módján túlélni a nehézségeket. Ez azt jelentette, hogy köteleket feszítettek az úton keresztbe, hogy megállásra kényszerítsék a turistákat szállító buszokat. Nem hinném, hogy ártani akarta volna nekünk, csupán élelemért könyörögtek, de a sofőrünk, egy helyi ember jobbnak látta, ha a busz függönyeit sem húzzuk el utunk során, és áthajtott az akadályokon is. Ennek ellenére egy percig sem éreztem magam veszélyben. A sztereotípiák ellenére azt kell mondanom: Kolumbia az utóbbi öt évben igazán biztonságos ország. Mindössze egyetlen alkalommal keveredtünk konfliktusba a helyiekkel, akkor is nekik volt igazuk. Egy külső helyszínen forgattunk, és mivel azt hittük a kolumbiai stáb rendezte a számlát, felálltunk és munka végeztével távozni szerettünk volna. Ekkor persze az utunkat állták, és addig nem eresztettek, amíg össze nem dobtuk a számlát, de ezt itthon is megtettél volna, csak éppen lehet, néhány pofon kíséretében – osztotta meg élményeit Éva, aki szépségével ugyan bizonyosan lenyűgözte a helyi férfiakat, tolakodással mégsem találkozott útja során.

Szereti a családcentrikusságot

- Kolumbia éppen olyan, mint amilyennek elképzeltem kedvenc íróm, Gabriel García Márquez könyveinek helyszínét. Kicsit olyan volt az egész, mint egy időutazás. Amikor megérkeztünk, még mindannyian nagyon pörögtünk, de néhány nap után átvettük azt a hihetetlenül nyugis ritmust, a manana feelinget, amivel a kolumbiaiak élik az életüket. Ami még vonzó, az a családcentrikusság, ami mindenkit jellemez. A hihetetlen szegénység ellenére is minden családban több gyermeket is nevelnek. A férfiak pedig hűségesek asszonyaikhoz, és még csak nem is füttyögnek az utcán, ha meglátnak egy formás női feneket. Érdekes volt számomra, hogy még Cartagenában is, ami az ország legfőbb nyaralóhelye, csak kevés turistával találkoztam, európai emberrel szinte alig. Karácsonykor két napra átmentünk Bogotába is, ami óriási kontraszt volt az addig látottakkal szemben: minden maga a fényűzés és a luxus. Ott a karácsony nem csendes ünnep. Az emberek kivonulnak az utcákra, és karneváli hangulatban töltik el az estét – számolt be élményeiről a Viasat3 és az RTL Klub műsorvezetője, akihez a forgatások végén édesanyja is csatlakozott.

Édesanyjával nyaraltak

- Gyermekkori vágyam volt, hogy eljussak Peruba, ami mindössze négyórányi repülőútra van Kolumbiától. Úgy döntöttünk, hogy befizetünk egy tíz napos kétszemélyes útra anyukámmal. Az ősi inka birodalom fantasztikus energiákat sugároz, ami szinte kézzelfogható. Machu Pichu megmaradt eredeti formájában, és sokkal szebb volt, mint ahogyan idehaza elképzeltem. Nagyon jól érezte magát édesanyám is, bár őt az első napokban kicsit megviselte a magaslati levegő. Négyezer méter magasságban még sétálni is nehéz, és az ember képes lenne állva elaludni. Vízhajtót kellett szednünk, hogy megszokjuk az európai ember számára nehéz ritka levegőt. Pihenésről szó sem volt, hiszen tíz nap alatt az egész országot bejártuk. Szinte mindent kipróbáltunk, ami az országra jellemző, és ebbe az ételek is beletartoznak. Ettünk utcai árusnál, és étteremben is. Az ételeik nagyon finomak, de nem használnak sem sót, sem pedig cukrot. Egészségesen étkeznek, és többnyire gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztanak. Amióta hazajöttem, azon kaptam magam, hogy önkéntelenül is életmódot váltottam, és magam is kevesebb sóval, vagy éppen cukorral fogyasztom az ételeket – mondta nevetve Éva.

Forrás: Star Magazin

https://www.horvath-eva.hu/kolumbiaban-ketszer-csapott-villam-a-hazukba.html