Nesze neked fogyókúra!

2011.11.11 20:37

 

Nagyon örülök, hogy a gasztronómiai hagyományaink őrzését egyre többször láthatjuk az ország különböző területein szervezett fesztiválokon. A különféle főzőversenyek, termékbemutatók nagyon népszerűek és sok embert vonzanak. Egész napos szórakozást jelent a családoknak egy-egy fesztiválon való részvétel, ahol a kicsik és nagyok is remek programokon szórakozhatnak miközben igazi különlegességeket kóstolhatnak, vásárolhatnak. Természetesen a termékek készítői is örülnek a bemutatkozási lehetőségeknek, hiszen ilyen alkalmakkor jól fogynak az általuk készített áruk. A látogatók pedig igazi, házilag készített - nem tartósító- és egyéb szerekkel felturbózott - és a régi hagyományokat, ízeket megőrző finom ételeket, italokat, termékeket fogyaszthatnak, illetve vásárolhatnak. A készítők pedig bezsebelhetik a nagyon megérdemelt dicséreteket, ami számukra mindennél többet jelent, mert a titkos családi receptek nem publikusak, mindenki őrzi a finomságok elkészítésének saját módszerét.

Sokan tudják, hogy én egy igazi húsevő vagyok, ha tehetném a húst is hússal enném. Nagyon szeretek főzni is és elárulhatom, szinte minden nap kerül húsféle az asztalomra. A kedvenceim a kolbász- és szalámi félék, ezeknek bizony nagyon ritkán tudok ellenállni. Természetesen a magyar árukra gondoltam, mert én a világ sok országában jártam, mindenhol megkóstoltam a helyi kolbászkákat, de a magyar ízeket sehol sem tudták felülmúlni.

Ezért is örültem annyira, amikor - munkával kapcsolatban - egy Kolbászfesztiválra látogathattam el. Igazi pesti lányként én csak az üzletek polcain találkoztam eddig a kedvenceimmel, most pedig azt is láttam, hogyan készülnek a finomságok. Csapatok mérkőztek meg azért, hogy kinek a családi receptje szerint készült kolbász nyeri el a zsűri és természetesen a látogatók tetszését. Képzeljétek a versenyen ötszáz induló volt!

Ami sok embernek természetes, nekem hatalmas élmény volt, hogy lesz egy darab húsból finom kolbász. És azok az illatok! Miközben írok, érzem az illatokat az orromban, az ízeket a számban! Ízeket, mert mindenhol szívélyesen kínálgattak, kóstoltattak. Persze a finom italok sem hiányozhattak, mert ki látott még kolbászkészítést jóféle pálinka nélkül? De minden más finom itóka is előkerült, mert ugye az ebédet is le kell öblíteni valamivel? Egyetlen nagy baj volt: a bőség zavara. Nekem ugyanis minden ízlett. Ettem csülkös és töltött káposztát, ezerféle kolbászt, sültet, füstöltet, sőt olyan ételt is, amit nem ismertem. Nem hiszem, hogy sokan tudják mi is az a „Cigánka". Én már tudom, ugyanis a fesztiválra kiadott programfüzetben sok érdekes receptet is betettek a szervezők. (Programfüzetet elmentettem a nagymamámtól kapott receptek mellé!) A recepteken túl titkokat és praktikákat is megtudtam a kiadványból, sőt a füstölés rejtelmeivel is megismerkedhettem. Nem rövid és nem egyszerű történet, amíg a húsból finom füstölt kolbász, vagy szalámi lesz! A végeredmény pedig csodálatos. 

Most akkor megyek és eszem valamit, mert nagyon megéheztem és mondanom sem kell, jól bevásároltam a finomságokból, sőt a szüleimet és barátaimat is megleptem egy-egy csomaggal. Osztatlan sikert arattam a kis ajándékaimmal!

https://www.horvath-eva.hu/nesze-neked-fogyokura-.html