Tejcukor-érzékenység

2011.07.06 10:04

 

Azért szeretnék ezzel a témával foglalkozni, mert már régóta olykor-olykor akadnak problémáim a tejcukorral, de az utóbbi időben egyszerűen nem tudom meginni a tejet annak ellenére, hogy kívánom. Ezért utánajártam a probléma okozójának, remélve, hogy másoknak is tudok ezzel segíteni.

A tejcukorra érzékeny betegeknél a leggyakoribb tünet a robbanásszerű hasmenés, a haspuffadás, a szélgörcs. A laktóz-intolerancia felismerését nehezíti, hogy kialakulása nem mindig mutat összefüggést a tejfogyasztással, mivel elég sok élelmiszer tartalmazhat tejcukrot.

A tünetek oka pedig az, hogy a tejcukor, vagyis laktóz bontását - emészthető glükózra és galaktózra - a vékonybélben található laktáz enzim végzi, amelynek a csökkent mennyisége vagy hiánya esetén a laktóz emésztetlenül kerül a vastagbélbe, ahol baktériumok bontják le. A kellemetlen tünetek mellett a betegség felszívódási nehézségekkel is jár, vagyis a tápanyagok egy része nem szívódik fel a bélből.

A laktóz enzim a magzati életben alakul ki és csecsemőkorban éri el aktivitásának csúcsát. Ezután a mennyisége a szervezetben folyamatosan csökken, sőt egyeseknél felnőtt korra szinte teljesen elfogy. Emiatt következik be a laktózérzékenység, melynek a szervezet laktózbontó képessége szerint kevésbé súlyos és súlyosabb fokozatai vannak. (Érdekességként jegyzem meg, hogy földrajzi elhelyezkedés szerint nagy változatosságot mutat az emberiség felnőttkori tejcukor emésztési képessége. Ázsia bizonyos területein és Közép-Afrikában például az emberek többsége felnőtt korban már nem tudja megemészteni a tejcukrot, míg a Skandináv országokban alig akad laktózérzékeny.)

Mivel a tejfehérje és a tejcukor érzékenység nem ugyanaz, az olyan tejtermékek, amelyben a tejcukor már elbomlott a feldolgozás során, bátran fogyaszthatóak a laktóz-érzékenyek számára is! Ilyenek a pl. joghurt, a kefír, a kemény sajtok. Súlyosabb laktóz intolerancia esetén azonban arra is ügyelni kell, hogy az élelmiszeripari termékek egyáltalán ne tartalmazzanak tejcukrot. Sajnos manapság nem csupán a tejtermékekben, hanem adalékanyagként még a felvágottakban is megjelenik a laktóz! Érdemes tanulmányozni a fogyasztandó termékek összetételét, illetve lehet tájékozódni a Táplálékallergia adatbankban.

https://www.horvath-eva.hu/tejcukor-erzekenyseg-.html